Hälsokost

Hälsokost och naturläkemedel innebär egentligen två olika saker. Hälsokost är livsmedel med positiva effekter för hälsa och välbefinnande. För att få marknadsföra mat och dryck som hälsokost krävs att effekter för den marknadsförda produkten kan styrkas. I en bredare användning av begreppet hälsokost ingår däremot både livsmedel, naturläkemedel och det som tidigare hette naturmedel (numera en del av naturläkemedelsbegreppet). Här syftas på hälsokost som den bredare benämning där både hälsofrämjande mat och dryck, naturläkemedel och olika sorters kosttillskott ingår.

Hälsokost kontrolleras av det organ som har till uppgift att bevaka branschen, nämligen Hälsokostrådet. De har ett eget utformat program för tillsyn och kontroll av de produkter som saluförs under begreppet hälsokost. Främst handlar det om att produkterna ska vara hälsomässigt säkra för konsumenten och kontrollerna är omfattande.

Som en del i en balanserad livsstil där motion, kostvanor och andra livsstilsmönster ingår kan hälsokost ingå som en kompletterande del. Det är däremot inte speciellt lämpligt att ersätta en sund livsstil med bara hälsokost. Då uppnås inte den önskade effekten. Det gäller alltså att göra en del av jobbet själv, så att säga. Mycket av den mat som finns i butikernas frysdiskar i form av färdigrätter samt de många snabbmatsrestaurangerna som vuxit fram gör att det kan vara svårt för konsumenten att se hur näringsvärdet är för olika livsmedel. Samtidigt som dagens livssituation för många människor innebär stress och högt tempo blir det särskilt viktigt att försöka få i sig näringsämnen och vitaminer för att orka med vardagen. Här kan hälsokost och tillskott vara ett gott komplement.

Vitaminer, mineraler och omega 3 kan nämnas som kosttillskott och som hälsokost kan man inkludera naturliga råvaror från andra matkulturer som blivit lätta att få tag i även i Sverige. Exempelvis quinoa, bulgur, olika linser, bönor och baljväxter är alla naturligt nyttiga basvaror i matlagningen. Aloe Vera-produkter och diverse hälsobringande teer kan också vara vettigt att kolla upp för att pröva produkter från hela hälsokostpaletten.

Mycket av den multikulturella maten som fått fäste i vårt land med invandrade grupper gör man klokt i att handla i de livsmedelbutiker med exempelvis asiatisk prägel som finns i många större städer. Det är ofta både spännande och billigare att handla direkt från människor som har koll på produkterna sedan barnsben. De kan ofta även komma med tips på rätter att laga eller användningsområden på de olika livsmedlen. Lycka till!