Smittoriskter

Runt om på skolor, dagis och fritids idag är det oerhört stor smittorisk. Det är löss, förkylningar och andra smittbara sjukdomar som invaderar de ställen där vi ska lämna våra barn om dagarna. Ska det verkligen behöva vara så smittosamt som det faktiskt är eller kan man på något sätt bättra detta?

Små barn har en tendens att vilja ta på saker som staket, dörrhandtag, leksaker, toalettsitsar, ja allt i princip. Efter eller innan det stoppar dem händerna i munnen, näsan, öronen etc. Sedan kommer nästa barn som i sin tur tar i samma leksak och sedan är smittan igång. Men som liten tänker man inte på allt med bakterier, smittor och sjukdomar. Man bara gör. Så hur ska vi då göra för att förbättra detta problem?

På det flesta ställen lär de ut till barnen om hygien men det är definitivt något som går att utveckla och förbättra till något mer ingående och viktigt. Man kan till exempel sätta regler på dagisen m.m. om när man ska tvätta händerna, till exempel före och efter maten och lära ut hur man tvättar dem för att få bort så många bakterier som möjligt etc. Det finns många sätt man skulle kunna göra på för att få hygienen till det bättre, hos både fröknarna och barnen, och därmed kunna undvika de flesta smittor.